Mezinárodní den podcastů

Mezinárodní den podcastů a pár tipů, co poslouchat. :-)

30. září je mezinárodní den podcastů. Někteří z vás jste jim ještě na chuť nepřišli, zato někteří je hltáte při každé příležitosti.


A co je vlastně podcast?

Jedná se o zvukový záznam, který se dá stáhnout a poslouchat zdarma. Autorem může být prakticky kdokoliv. Tento pojem vzniknul spojením dvou anglických slov, a to iPod (přehrávač od Applu) a broadcast (což je vysílání).

 

V dnešní době jsou podcasty velký boom a poslouchá je skoro každý. Díky podcastům se dozvíme neuvěřitelné množství informací a můžeme je poslouchat prakticky kdekoliv a kdykoliv, jak nám to čas a okolnosti dovolí. 

Podle statistik se podcasty staly v posledních letech fenoménem. Největší boom nastal v roce 2021, a to po celém světě, kdy podcasty byly na vzestupu. A to i u nás. 


Podcasty nabízejí širokou škálu obsahu. Zahrnují zprávy, vědu, technologii, příběhy, humor, vzdělávání, zdraví, podnikání a mnoho dalších témat. 

Mnoho známých osobností, od novinářů po celebrity, hostí své vlastní podcasty, což nabízí posluchačům jedinečný pohled do jejich myšlení a zájmů.

 

Proč jsou tak populární?


  1. Přístupnost: Podcasty můžete poslouchat kdykoli a kdekoli. Stačí mít chytrý telefon a sluchátka.

 

  1. Rozmanitost obsahu: Existuje podcast pro každého. Bez ohledu na to, zda se zajímáte o historii, technologii, přírodu nebo dokonce meditaci, existuje podcast, který vám poskytne přesně to, co hledáte.

 

  1. Osobní spojení: Podcasty často nabízejí intimní pohled do myšlení a života hostů. Posluchači mají pocit, že jsou součástí konverzace.

 

  1. Učení "on the go": Podcasty jsou skvělým způsobem, jak se učit nové věci během cestování do práce, cvičení nebo úklidu domácnosti.

 

A když už máme mezinárodní den, přinášíme pár tipů, co poslouchat. 

  

Podcasty pro začátečníky / mírně pokročilé

 

-       Easy Stories in English

-       Listening Time

-       Voice of America (VOA) Learning English

-       EnglishClass101

-       ESL Pod

 

Podcasty pro středně pokročilé

 

-       On Purpose

-       Espresso English Podcast

-       Real Life English

-       TED talks daily

-       6 Minute English

-       Crime Junkie

 

Teď už nezbývá nic jiného, než si nasadit sluchátka a zaposlouchat se do příběhu. 


Enjoy it!