Období masopustu a koblížků

Užitečná slovíčka v angličtině a němčině pro období masopustu a oblíbené pochoutky - koblížků.

Berliner, Krapfen, Pfannkuchen, hot cross buns, semlor

Berliner mit Himbeermarmelade | vegan - Klara`s Life

Časy veselí se přiblížily a některé z nás se pustily do tradičního pečení (baking, das Backen) a smažení (frying, das Braten) různých dobrot v tomto období masopustu (Lent, die Faschingszeit)

Český masopust se rozhodně neobejde bez typických koblih (v angličtině nejbližší výraz hot cross buns, v němčině zejména na severu se nazývají Berliner, ve východní části Německa Pfannkuchen a na jihu Německa mluvíme o Krapfen) plněných marmeládou (marmalade, die Marmelade), zatímco ve Švédsku si libují v tzv. semlor se šlehačkou (whipped creamdie Schlagsahne). Tyto houstičky – název pochází z němčiny-houska, podle jiného zdroje však z latinského simila – pšeničná mouka (wheat flour, das Weizenmehl) - se jedly jako sváteční pečivo před začátkem půstu (fast, die Fastenzeit). Přidává se do nich kardamom, božská vůně! Nesmaží se, ale pečou, poté se rozříznou a plní mandlovou náplní. (almond fillingdie Mandelfüllung)

Koblihy z německé oblasti jsou malé, kulaté a poměrně sladké. Oblíbenou náplní také bývají čokoláda (chocolate, die Schokolade), nugát (chocolate fudge, der Nougat), vanilka (vanilla, die Vanille) nebo dokonce vaječný koňak (eggnog, der Eierlikör)

Hot cross buns

Na Velký Pátek (Good Friday, der Karfreitag) se ve Velké Británii, Irsku, ale i Austrálii pečou tyto malé, sladké houstičky s ovocem, např. rybízem (currant, die Johannisbeere) a rozinkami (raisins, die Rosinen) a na vrchu s křížem (cross, das Kreuz). Symbolizují ukřižování (crucifixion, die Kreuzigung) Ježíše Krista na kříži.

Pokuste se rozklíčovat z níže uvedených slovíček ingredience používané na koblížky:

ENG                                                                                       DT

UORFL                                                                                 CHLIM

STEYA                                                                                 REIE

KLIM                                                                                    RUZEKC

RUGAS                                                                                 EHEF

RETUBT                                                                               LEHM