Dny v týdnu

Dny v týdnu

Většina z nás se názvy dní naučila už kdysi dávno někde na základní škole. Nazpaměť. A nikdy jsme nepřemýšleli, proč je Tuesday zrovna úterý.

Někdo si koupí ponožky s názvy dní na každém páru, aby si to dobře procvičil. Já se je naučila třeba jako holka díky kalhotkám s anglickými dny a byla na ty kalhotky docela pyšná, protože měly tím pádem punc západního luxusu (mluvíme o přelomu 80. a 90. let, jen tak pro upřesnění). 


Pokud ale ponožky nosíte podle nálady a ne podle kalendáře, a obrázkovým kalhotkám s názvy dní jste už odrostly, vyvstává problém, jak si ty názvy probůh zapamatovat?! Když mluvím se začátečníkem, dostávám dotaz, co to vlastně ty názvy znamenají a jak vznikly. A to je přesně způsob, jak si ty dny konečně přestat plést. Pojďme tomu přijít na kloub!


Co vás asi nikdy nenapadlo je (a přitom je to tak zřejmé), že názvy dní pocházejí od názvů planet, a to snad už od Babylóňanů. A názvy planet se jmenují podle starořímských bohů, takže tu máme Merkur, Venuše, Mars, Jupiter a Saturn. Ty ostatní planety v té době ještě neznali. To máme pět dní a co zbytek?


Středem sluneční soustavy je  přece Slunce, kterému byl přidělen nejdůležitější první den v týdnu — neděle! Ano, dodnes v některých kulturách začíná týden nedělí… Druhý na nebi nejzřetelnější objekt je měsíc, takže druhý den v týdnu byl den měsíce…

Takže tu máme

The Day of the Sun — Sunday — neděle, sluneční den
The Day of the Moon — Monday — pondělí, měsíční den


Doteď je to jasné, a teď přijdou na řadu ti bohové… Anglický jazyk si ponechal název dne podle Saturna i v sobotu, ostatní bohy ale nahradil ekvivalenty germánských nebo severských bohů.



Pokračujeme tedy úterým

Tew’s day — Tuesday — úterý, Tewův den — norský ekvivalent boha války Marta (2.p. od Mars)
Woden’s day — Wednesday — středa, Ódinův den — severský bůh podobný Jupiterovi (viděli jste filmy o Thorovi? A pamatujete jeho otce Ódina? )
Thor’s day — Thursday — čtvrtek, Thorův den — norský bůh hromu odpovídající Merkurovi (netřeba připomínat svalnatého Chrise Hemswortha )
Frigg’s day — Friday — pátek, den Friggy —  norská bohyně lásky a krásy, žena Ódina a matka Thora, norská obdoba Venuše (konečně aspoň jedna ženská, takže žádný volný den, jak jsi mnozí myslí. Pátek je den lásky a krásy...)
Saturn´’s day — Saturday — sobota, Saturnův den


Tak co, už vám jsou anglické názvy bližší a sympatičtější? Nebo máte na zapamatování nějaký jiný způsob?